Beta-karoten to nic innego jak przeciwutleniacz zawarty w marchewce, który zmienia się w witaminę A. Jest to witamina, która wspiera codzienne funkcjonowanie naszego organizmu i dba o naszą skórę, paznokcie, włosy i jakość widzenia. Aby zadbać o beta-karoten w codziennej diecie, wystarczy sok marchwiowy, a właściwie jego dwie szklanki. Jednak co się stanie, gdy doprowadzimy do jego przedawkowania?
Sok marchwiowy – a jego prozdrowotne właściwości
Beta-karoten jest przeciwutleniaczem zawartym w soku marchwiowym i w innych warzywach takich jak: szpinak, jarmuż, dynia, czerwona papryka. Jest źródłem witaminy A, która nie tylko wzmacnia nasze włosy i paznokcie, ale rozjaśnia cerę i dba o jakość widzenia. Już dwie szklanki soku marchewkowego wystarczą, aby nasza skóra stała się jaśniejsza, delikatnie opalona i promienista, dzięki czemu wygląda znacznie zdrowiej i młodziej. Beta-karoten opóźnia proces starzenia. Dodatkowo dba o skórę głowy i włosy, czyniąc je lśniące i odżywione. Nie wolno zapominać o jego wpływie na narząd wzroku, dzięki witaminie A poprawia się nasz wzrok i widzenie po zmroku.
Jak wpływa witamina A na funkcjonowanie organizmu?
Oprócz wspomnianych już właściwości witamina A wpływa na nasz układ odpornościowy, czyniąc go silniejszym, dzięki czemu nie padamy ofiarami jesiennych przeziębień, czy wirusów znajdujących się w powietrzu. Dodatkowo wpływa na pracę serca i wątroby, usprawniając pracę tych narządów. A do czego może doprowadzić przedawkowanie beta-karotenu? Niestety przedawkowana witamina A staje się toksyczna i negatywnie wpływa na kolor naszej skóry, staje się pomarańczowa, dodatkowo zwiększona jej ilość może wpłynąć na pojawienie się chorób oczu, nadpobudliwość i liczne choroby skóry.